Estetska stomatologija

Estetska stomatologija Estetska stomatologija služi jednom cilju - da Vaš osmeh bude čaroban, okićen nizom zdravih, belih zuba.

Izbeljivanje zuba

Ova veoma popularna procedura nema doživotni efekat, ali je njena prednost u tome što pri beljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati puno puta bez štetnih posledica.

Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: "Beljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u odgovarajućim uslovima, preparatima renomiranih proizvođaca, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba. Umerena osetljivost zuba na toplo i hladno je uobičajen prolazni propratni efekat kod svih metoda beljenja. Međutim nikakve dugotrajne loše posledice po zubno tkivo nisu zabeležene ni u jednoj kliničkoj studiji."

Estetski ispuni

Koristeći estetske kompozitne ispune, takozvane bele plombe, postiže se prirodan izgled zuba. Za postavljanje estetske ispune, dovoljno je odstraniti samo bolestan deo zuba. Primenjuje se kada je potrebna obnova malog dela zubmog tkiva, izrađuju se u ordinaciji i ceo proces se završava jednom posetom stomatološkoj ordinaciji.

Polomljeni zubi

SIMPTOMI – zub je delimično ili potpuno izašao iz svoje duplje, usled snažnog udarca u vilicu.

UZROCI – deci često otpadne zub nekim nesrećnim slučajem, problem je samo onda kada ispadne sekundarni (stalni) zub. Razlog tome je što primarni (mlečni) zubi bivaju zamenjeni stalni zubima.
Ova pojava je češća kod muškaraca (tinejdžera i odraslih), jer oni više učestvuju u sportovima sa kontaktom. Najčešće su u pitanju prednji zubi.

LEČENJE - Ako je zub delimično izdvojen iz svoje duplje, odmah idite kod zubara ili u urgentni centar.
Ukoliko je zub u potpunosti otpao, brzo ga vratite u duplju, ako je moguće, ako nije, stavite ga u čašu mleka ili slane vode ili ga zavijte u čistu vlažnu tkaninu. Zatim požurite do zubara ili urgentnog. Zub će se ponovo spojiti sa vilicom u 90% slučajeva, ako se isti vrati u duplju u roku od 30 minuta od vremena kada je ispao.
Zubar će zub vratiti na svoje mesto i pričvrstiće ga za drugi zub na 10-14 dana, kako se ne bi pomerao.
Ali ako je zub skroz izbijen, zubar će možda morati da radi na kanalu korena, jer je pulpa (u kojoj se nalaze nervi i krvni sudovi) uništena. Ponekad je potrebno da se umesto starog stavi veštački zub.
U pojedinim slučajevima zub se proguta. Tada bi trebalo uraditi rendgenski snimak, kako bi se utvrdilo da zub nije dospeo u pluća.

Ukrasi na zubima

Ukrašavati se mogu samo i isključivo zdravi zubi.